Wykonanie
Od kilku tygodni króluje u mnie
rzeżucha , i tak się panoszy że dziś wprosiła się do kopytek ;)
Składniki :1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków1
jajko10-12 łyżek
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki
soli2 czubate łyżki posiekanej
rzeżuchy2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Mieszam
ziemniaki ze
jajkiem,
solą i
ziołami, dodając stopniowo
mąkę - by ciasto dało się uformować w jednolitą kulę. Nie zagniatam długo, bo ciasto zacznie się bardzo kleić. Rozpłaszczam kulę na grubość 3 cm i kroję na paski, a każdy pasek na prostokąty - by powstały duże kluseczki w kształcie kopytek. Gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty po wypłynięciu klusek .Podaję prosto z
wody z
olejem lnianym lub odsmażone - u mnie dodatkowo z listkami
świeżego szpinaku. Smacznego :)Przepis autorski.