ßßß


2 średnie ugotowane w skórce marchewki800 gramów ziemniaków150 - 200 gramów wędzonego boczku2 małe cebule2 jaja2 - 2,5 kopiaste łyżki mąki pszennej0,5 łyżeczki soli1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzudodatkowo:200 gramów kwaśnej śmietany 18%świeżo zmielony czarny pieprzBoczek kroimy w paseczki, cebule siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy jedno i drugie, smażymy do zrumienienia boczku, często mieszając, przekładamy do miseczki odsączając z nadmiaru tłuszczu, schładzamy.
Ziemniaki i obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.Do tej samej miski dodajemy boczek z cebulką (przestudzony), wbijamy jaja, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
Wszystko mieszamy porządnie łyżką.
Na rozgrzany olej wykładamy niewielkie porcje masy formując placuszki. Smażymy na złoto na średnim ogniu.UWAGA: Jeśli ziemniaki wydzieliły sporo soku, odsączmy go.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Tuż przed podaniem dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany posypanej szczyptą czarnego pieprzu.