Wykonanie
Poziom trudności
Ziołowe kopytka są smacznym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem wegetariańskim. Idealnie pasują do gulaszu,
żeberek w sosie,
kurczaka w
śmietanowym sosie, do wołowych, zawijanych zrazów, do bitek wołowych, do drobiowych klopsików, do dań z gotowaną
kiszoną kapustą. Lubię je także podane jedynie z klarowanym
masłem z dodatkiem
szałwii. To pewny, sprawdzony przepis.Porcja dla 4 osóbSkładniki:500 g ugotowanych
ziemniaków200 g
mąki pszennej + garść do podsypywania1 łyżka (30 g)
mąki ziemniaczanej1 duże
jajko½ szklanki posiekanej
natki pietruszki i posiekanego
koperku1 łyżeczka
soliSposób przygotowania:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę lub kamienny blat.Na to wysypać
mąkę pszenną (w zależności od rodzaju
ziemniaków, czasem trzeba dodać
mąki troszkę więcej) oraz
mąkę ziemniaczaną, zrobić na środku dołek i wbić
jajko.Zmieszać, dodać
natkę i
koperek (można użyć mrożonych) oraz
sól.Zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się.Jeśli ciasto wciąż lepi się do dłoni, podsypać odrobinę
mąki. Odłożyć. W dużym garnku zagotować
wodę, posolić. Ciasto odcinać po kawałku, z każdego kawałka uturlać wałek średnicy ok. 1½ cm. Wałki lekko przygnieść nożem i pociąć na małe romby.Wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować 2-3 minuty.
Ziołowe kopytka podawać gorące zaraz po ugotowaniu. Jak każde kluski zrobione z
ziemniaków (kopytka, pyzy, kluski śląskie) świetnie smakują również odsmażone ma
maśle.Smacznego!