ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ziemniaki - 1 kg
Mąka pszenna - 250 g
Natka - 0,5 pęczka
Koperek - 0,5 pęczka
Sól - do smaku
Olej - do gotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Jeżeli używamy już ówcześnie ugotowanych ziemniaków, należy je zmielić lub najprościej zblendowac ( Należy jednak uważać by nie zrobiły się gumowe). Do gotowych ziemniaków dodajemy pół pęczka posiekanej natki i pół pęczka posiekanego koperku.
Całośc wykładamy na stolnicę i dodajemy mąkę. Dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Dzielimy je na kilka części.
z Każdej części formujemy wałeczek, który następnie kroimy na małe kopytka.
Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, aby się nie sklejały. Kluseczki gotowe są gdy tylko wypłyną. Wspaniale komponują się z pieczonym mięsem, gulaszem, czy kaczką pieczoną z jabłkami i żurawiną. Kubki smakowe wręcz szaleją :)
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/kopytka-z-natka-i-koperkiem