Wykonanie
Składniki
Ziemniaki - 1 kg
Mąka pszenna - 250 g
Natka - 0,5 pęczka
Koperek - 0,5 pęczka
Sól - do smaku
Olej - do gotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Jeżeli używamy już ówcześnie ugotowanych
ziemniaków, należy je zmielić lub najprościej zblendowac ( Należy jednak uważać by nie zrobiły się gumowe). Do gotowych
ziemniaków dodajemy pół pęczka posiekanej
natki i pół pęczka posiekanego
koperku.
Całośc wykładamy na stolnicę i dodajemy
mąkę. Dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Dzielimy je na kilka części.
z Każdej części formujemy wałeczek, który następnie kroimy na małe kopytka.
Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny
oleju, aby się nie sklejały. Kluseczki gotowe są gdy tylko wypłyną. Wspaniale komponują się z
pieczonym mięsem, gulaszem, czy
kaczką pieczoną z
jabłkami i
żurawiną.
Kubki smakowe wręcz szaleją :)SMACZNEGO !