ßßß

Składniki:- kotlety schabowe bez kości- pół opakowania kurek- 4 łyżki śmietany 18%- 6 ziemniaków- 1/2 cebuli- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki masła- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1/3 szklanki białego wina- 30% mała śmietanka- 2 łyżki cytryny- sól, pieprzSposób przyrządzenia:Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i masło, wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Jak tylko się zeszkli, wlewam wino oraz sok z cytryny i duszę około 2 minut. Następnie wrzucam kurki i duszę przez około 5 minut, dolewam śmietankę i przyprawiam do smaku. Sos należy gotować tak długo aż nieco zgęstnieje.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu ubijam je z dużą ilością masła i kilkoma łyżkami śmietany 18%. Schabowe ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką zmieszaną z papryką słodką. Smażę na patelni z dwóch stron. Po usmażeniu kładę na talerz schabowego a na niego kurki w sosie. Smacznego!