Wykonanie
mam syzyfowe zaległości;)sprzątam,
piorę, prasuję, bez względu na gości... na szczęście gotuję ciągle z miłości, i choćbym miała nogi jak z waty to zawsze, przy kubku gorącej
herbaty, zrobię przerwę na...śniadanie... tym razem dla Szefowej Kuchni;)
chleb razowyser wiedeński lub ulubiony
twarógkonfitura morelowagorgonzola dolce
włoskie orzechykonfitura z całymi
borówkamiłyżka
miodumięsna awanturka na
serku wiedeńskim położyłam
konfiturę morelową, choć kupiłam specjalnie
pomarańczową, była tak gorzka, że wylądowała w koszu:(gorgonzola z
orzechem laskowym i
borówkami z
miodem to też pyszne połączenie:)ostatnie połączenie to
mięsna pasta, którą Wiktor przywiózł z zimowych ferii; spróbowałam odtworzyć jej smak i chyba wyszła dobrze, bo z mojego przepisu "Żarłacz Niepospolity" zjadł też pół
chleba, więcej niż ja przez tydzień;)
mięsna pasta do
chleba400 g
kiełbasy krakowskiej100 g
wędzonego boczku2 łyżki
majonezu3 duże ugotowane na twardo
jajkapieprzsól dopiero po spróbowaniupół puszki
groszku1
czerwona cebula bardzo drobno pokrojona
kiełbasę,
boczek i
jajka zmieliłam w maszynce do
mięsa; dodałam
cebulę,
majonez,
pieprz i dokładnie połączyłam składniki; dodałam tylko odrobinę
soli, bo była już wyraźnie wyczuwalna; kiedy smak był odpowiedni dodałam
groszek i delikatnie wmieszałam go w
mięsną masę; muszę przyznać, że jest naprawdę pyszna i dla tych, którzy preferują "smarowanie" na kanapkach to niecodzienna alternatywa dla pasztetu:)