Wykonanie
4 szklanki
mąki1 i 1/2 szklanki
cukru6
żółtek2 kostki
margaryny1 łyżka
proszku do pieczenia150 ml słodkiej
śmietany125 g
orzechów włoskich5 łyżek
mleka3 łyżki
bułki tartej1 słoik
dżemu porzeczkowego1 niecała puszka masy
kakaowejdo dekoracji np.
morele suszone,
cukier puder,
woda, żółty barwnikSposób wykonania:Z 4 szklanek
mąki, 1/2 szklanki
cukru, 6
żółtek, 1 kostki
margaryny, 1 łyżki
proszku do pieczenia, 150 ml słodkiej
śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki.Dwie małe formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 3 części. Z dwóch robimy
spody do mazurka. Z trzeciej części ciasta robimy warkocz. Warkocz nakładamy na jeden spód do mazurka.Przygotowujemy
orzechową masę. Rozpuszczamy kostkę
margaryny razem ze szklanką
cukru oraz 5 łyżkami
mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy 125 g posiekanych
orzechów włoskich oraz 3 łyżki
bułki tartej. Gotujemy, aż zgęstnie. Wykładamy po połowie na 2 kruche ciasta.Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.Ciasto z dekoracją zostawiamy na wierzch. Spód smarujemy słoikiem
dżemu porzeczkowego. Nakładamy górę, smarujemy masą
kakaową, zostawiając miejsce na ozdobę. Dekorujemy
morelami suszonymi.Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, aby wszystko stężało.
Cukier puder mieszamy z odrobiną
wody. Możemy dodać żółty barwnik. Robimy na mazurku bazie. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Smacznego !