Wykonanie
Bardzo lubię domowe ciasta. A szczególnie takie które, przekłada się różnego rodzaju kremami. Zdaję sobie jednak sprawę że są one bardzo kaloryczne... Ale nie musimy od razu zjadać całej blaszki a jedynie kawałek. Ale są i tacy którzy bardziej cenią sobie tzw. suche, do takich zaliczała się moja córeczka. Mówię zaliczała się bo teraz już z chęcią zajada. A ja mam fantastyczny przepis, którym chciała bym się podzielić z moimi.. choć jeszcze nie licznymi czytelnikami. Ciasto składa się z 3 warstw nakładanych po kolei jedna na drugą. Czyli zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego i wyłożenia go na blaszkę a następnie posypujemy
bakaliami. Na surowe ciasto wylewamy ciasto z
białek. A na ciasto białe wykładamy ciasto
orzechowe a następnie pieczemy. Upieczone ciacho polewamy polewą i dekorujemy według własnego uznania. Czytając ten tekst zastanawiasz się dla czego nie ma fotek, ale to dla tego że prowadzę bloga od niedawna i piekąc ciasta nie myślałam o fotografowaniu swoich wyrobów. postaram się uzupełnić
braki.




Ciasto kruche:2 duże szklanki
mąki5
żółtek1
margaryna7 dag
cukru pudru3 łyżki
śmietanyproszek do pieczeniaWykonanie:Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć na blaszkę na ciasto rozsmarować
powidło śliwkowe i posypać pokrojonymi
bakaliami (
śliwki,
orzechy itp...)7
białek ubić utrwalić 20 dag
cukru dodać 7 dag
mąki ziemniaczanej i 7 dag
mąki pszennej 1/2 kostki roztopionej
margaryny oraz 1 łyżeczkę
amoniaku. Przygotowane ciasto wyłożyć na ciasto z
bakaliami.5 jaj1 szklanka
cukru2 łyżki
bułki tartej20 dag
orzechów mielonych
proszek do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić z
cukrem dodać
żółtka i resztę składników. Wylać na ciasto białe. Upiec. Wierzch ciasta polać polewą.Smacznego!