Wykonanie
Takie oto cudo też pojawiło się w naszym domu. Niech wystarczającą rekomendacją będzie to, że siostra, która mało co je poprosiła o kilkukrotną dokładkę ;D
Potrzebne składniki:8
jajekszklanka
cukru3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
śmietany kremówki 30%2 łyżki
żelatynyjogurt naturalny duży
czekolada gorzka wiśniowa1 kg
wiśni3
galaretki wiśnioweSposób wykonania:Ubijamy 8
jajek ze szklanką
cukru na ciepło do konsystencji gęstej
śmietany. Dodajemy 3/4 szklanki
mąki, 2 łyżki
kakao i 1,5 łyżeczki proszku. Mieszamy na wolnych obrotach. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem , pieczemy ok. 30 min. w 150 st. Po wystydzeniu przekrawamy na pół.W międzyczasie przygotowujemy piankę
czekoladową. Ubijamy 500 g
śmietany 30%, dodajemy
jogurt naturalny, roztopioną w 2 łyżkach
wody czekoladę i rozpuszczoną w gorącej wodzie
żelatynę. Dodajemy na 1 część
biszkoptu. Nakładamy 2 część i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Wiśnie myjemy, drążymy, zasypujemy
cukrem. Wyszła mi z tego szklanka soku, na którym razem z 4 szklankami
wody przygotowałam 3
galaretki wiśniowe. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
Wiśnie porządnie odsączamy i układamy na 2
biszkopcie, zalewamy gęstniejącą już
galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego !