ßßß
Składniki12 jaj12 łyżek cukru12 łyżek mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaoMasa50dkg. masła4 żółtka2 jaja20dkg. gorzkiej czekoladylitrowy słoik wiśni z kompotu drylowanych1 galaretka wiśniowa1i 1/2 szklanki cukru pudruSposób przygotowaniaSkładniki biszkoptu podzielić na 3 równe części i upiec 3 biszkopty, czyli : 4 białka ubić na sztywno dodać 4 łyżki cukru, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwile ubijać. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką kakao, delikatnie połączyć z ubitymi jajkami, wylać na formę o wymiarach 38/22cm. piec około 25-30 minut w temp. 160-175 *C. Tak samo zrobić 2 pozostałe biszkopty.MASA: Jaja wyszorować i sparzyć wrzątkiem, do głębokiego naczynia wbić 2 całe jaja i 4 żółtka, wsypać cukier puder, ubić na parze na puszystą masę, przestudzić. Masło spienić porcjami dodawać ubite jaja, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, lekko tężejącą dodawać porcjami do masy, na koniec dodać dobrze odsączone wiśnie, wymieszać, przełożyć biszkopty. Udekorować według uznania.