Wykonanie
Cebulę i
por kroimy w kostkę.Wrzucamy na gorący
olej, przesmażamy.Obieramy
kabaczka,
marchew,
seler,
pietruszkę.W międzyczasie obrane i pokrojone
pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i lekko gotujemy.Do
cebuli przesmażonej z
porem dodajemy starte :
marchew,
kabaczka,
seler i
pietruszkę.Całość dusimy, dolewając
wody.Do rozgotowanych
pomidorów dolewamy troszkę
białego wina.Warzywa solimy i
pieprzymy.Skrapiamy
sokiem z cytryny na końcu.Wlewamy
wywar z
pomidorów.Dusimy.Filet solimy,
pieprzymy, dodajemy
słodką paprykę.
Jajko solimy i
pieprzymy. Rozstrzepujemy.Filet obtaczamy w
mące.Następnie w
jajku.I w
bułce tartej.Warzywa zostawiamy do wystygnięcia.Filet obsmażamy z dwóch stron.Zimną
rybę na przemian przekładamy zimnym sosem z warzywami. Powinno stać przynajmniej 1 dzień, aby nabrało smaku.