ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Cebulę i por kroimy w kostkę.
Wrzucamy na gorący olej, przesmażamy.
Obieramy kabaczka, marchew, seler, pietruszkę.
W międzyczasie obrane i pokrojone pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i lekko gotujemy.
Do cebuli przesmażonej z porem dodajemy starte : marchew, kabaczka, seler i pietruszkę.
Całość dusimy, dolewając wody.
Do rozgotowanych pomidorów dolewamy troszkę białego wina.
Warzywa solimy i pieprzymy.
Skrapiamy sokiem z cytryny na końcu.
Wlewamy wywar z pomidorów.
Dusimy.
Filet solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę.
Jajko solimy i pieprzymy. Rozstrzepujemy.
Filet obtaczamy w mące.
Następnie w jajku.
I w bułce tartej.
Warzywa zostawiamy do wystygnięcia.
Filet obsmażamy z dwóch stron.
Zimną rybę na przemian przekładamy zimnym sosem z warzywami. Powinno stać przynajmniej 1 dzień, aby nabrało smaku.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/12/ryba-po-grecku-wedug-przepisu-magdy.html