Wykonanie
Serniczek na ziemniakach to moje ulubione ciasto. Gorąco polecam ;)

Potrzebne składniki:6
jajek,1 kg
sera białego,6 dużych
ziemniaków,2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
olejek waniliowy,
rodzynki,
cukier - 1,5 szklanki,kostka tłuszczu
skórka pomarańczowa,
migdały w płatkach ( opcjonalnie )2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki kartoflankiSposób wykonania:Kostkę tłuszczu, 2 szklanki
mąki pszennej, 1/2 szklanki kartoflanki, 1,5 łyżeczki proszku, 2
żółtka, 1 całe
jajko, 1/2 szklanki
cukru i aromat, całość mieszamy i wykładamy na blachę.
Ziemniaki ugotowane bez
soli kręcimy z
serem białym przez maszynkę.Oddzielamy
żółtka od
białek, 6
żółtek ucieramy ze szklanką
cukru.6
białek + 2 ze
spodu zostawiamy do ubicia na końcu.Do
żółtek dodajemy 2
cukry wanilinowe.Dodajemy
aromaty waniliowy i
cytrynowy po parę kropel.Ucieramy do białości.Dodajemy
ser po trochu, zawsze dobrze ucierając po każdym wsypaniu.Dodajemy łyżeczkę czubatą
proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na gęstą pianę.Dodajemy
białka do ciasta, delikatnie mieszamy.Dodajemy 2,3 garści
rodzynek.Mieszamy.Dodajemy na ciasto wcześniej przygotowane.Pieczemy w 180 st. ok. godziny.Wyciągamy.
Cukier puder mieszamy z
wodą, tworząc
lukier. Smarujemy nim sernik.Smacznego !