Wykonanie
Uwielbiam
truskawki. Niestety w Anglii nigdy nie trafiłam na pyszne i słodkie. Zawsze są kwaśne i jakieś takie sztucznie napompowane, a smak często nawet nie przypomina
truskawkowego... Na całe szczęście są
mrożone truskawki, które są słodkie, bo w Anglii są tylko pakowane, a pochodzą z różnych zakątków świata gdzie
truskawki są smaczniejsze.Ostatnio widząc knedle dodawane na innych blogach postanowiłam zrobić je i ja. Nigdy ich nie robiłam. Jeść może i
jadłam, ale u mnie w domu wyroby klusko-podobne z nadzieniem w środku nazywało się pyzami.Szukając przepisu idealnego trafiałam na takie z dodatkiem
sera i takie też postanowiłam zrobić. Jednak proporcje ustaliłam sobie sama pamiętając o tym, że
ser i
ziemniaki mogą
mieć różną wilgotność,
mąkę sypałam po trochu.Dodatek
sera do ciasta dodaje mu puszystości i wydaje mi się, że dzięki temu smakują o wiele lepiej niż bez niego.Poniżej znajdziecie proporcje, z których wyszło mi 13 knedli. Starczyło żebyśmy się oboje najedli i jeszcze trzy zostały ;)
Ciasto:250 g
sera białego250 g ugotowanych
ziemniaków125 g
mąki pszennejNadzienie:ok 13
truskawek (zależy od wielkości) + kilka na mus* jeśli
truskawki są mrożone należy je rozmrozić - najlepiej przez wstawienie ich do lodówki dzień wcześniej - po czym odsączyć z powstałego soku.Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki przestudzić i zgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę.
Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub przepuścić razem z
ziemniakami przez maszynkę). Połączyć razem
ser i
ziemniaki w jednolitą masę.
Dodać
jajko i stopniowo
mąkę. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale nie za bardzo.
Na posypanym
mąka blacie uformować gruby wałek i odkrajać z niego po kawałku.
Porcję rozpłaszczyć na placuszek, na środku kłaść
truskawkę (ewentualnie odrobinę
cukru) i zalepiać, następnie formować kulkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju przez 5 minut od wypłynięcia.
Resztę
truskawek miksujemy blenderem, dodajemy odrobinę
cukru jeśli
truskawki są niezbyt słodkie.