ßßß
Ciasto:250 g sera białego250 g ugotowanych ziemniaków125 g mąki pszennejNadzienie:ok 13 truskawek (zależy od wielkości) + kilka na mus* jeśli truskawki są mrożone należy je rozmrozić - najlepiej przez wstawienie ich do lodówki dzień wcześniej - po czym odsączyć z powstałego soku.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przestudzić i zgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę. Ser dobrze rozgnieść widelcem (lub przepuścić razem z ziemniakami przez maszynkę). Połączyć razem ser i ziemniaki w jednolitą masę.
Dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale nie za bardzo.
Na posypanym mąka blacie uformować gruby wałek i odkrajać z niego po kawałku.
Porcję rozpłaszczyć na placuszek, na środku kłaść truskawkę (ewentualnie odrobinę cukru) i zalepiać, następnie formować kulkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od wypłynięcia.
Resztę truskawek miksujemy blenderem, dodajemy odrobinę cukru jeśli truskawki są niezbyt słodkie.