ßßß Cookit - przepis na Cantucci – toskański przysmak

Cantucci – toskański przysmak

nazwa

Wykonanie

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii.Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można mniej – 1/2-3/4 szklanki ->wg gustu)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
aromat waniliowy (lub nie)
75g migdałów
+1 jajko – do smarowania
Przygotowanie
Migdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając – 3-5minut. Odstawiamy.
Mąka + cukier + sól + proszek do pieczenia – mieszamy w misce.
Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) – łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy – i wbijamy migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci – i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy jajkiem (rozbitym z odrobiną soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca – na 12-15 minut
Ja dałam 2.5 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru drobnego – wyszły pyszne
źródło http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21032.html
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1