Wykonanie
Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich
ciasteczek pochodzących z Toskanii.Piecze się je dwukrotnie, dzięki
czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w
winie lub
kawie.

Składniki2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru (można mniej – 1/2-3/4 szklanki ->wg gustu)szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajkaaromat waniliowy (lub nie)75g
migdałów+1
jajko – do smarowaniaPrzygotowanie
Migdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając – 3-5minut. Odstawiamy.
Mąka +
cukier +
sól +
proszek do pieczenia – mieszamy w misce.
Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) – łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na
stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy – i wbijamy
migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci – i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy
jajkiem (rozbitym z odrobiną
soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca – na 12-15 minutJa dałam 2.5 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
cukru drobnego – wyszły pyszneźródło http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21032.html