ßßß
Składniki2 szklanki mąki1 szklanka cukru (można mniej – 1/2-3/4 szklanki ->wg gustu)szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaaromat waniliowy (lub nie)75g migdałów+1 jajko – do smarowaniaPrzygotowanieMigdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając – 3-5minut. Odstawiamy.Mąka + cukier + sól + proszek do pieczenia – mieszamy w misce.Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) – łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy – i wbijamy migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci – i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy jajkiem (rozbitym z odrobiną soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca – na 12-15 minutJa dałam 2.5 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru drobnego – wyszły pyszneźródło http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21032.html