Wykonanie
5
jajek,1/2 kg
sera białego,3 duże
ziemniaki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
olejek pomarańczowy,
rodzynki,
cukier - 1,5 szklanki,3/4 kostki tłuszczu
skórka pomarańczowa,
migdały w płatkach ( opcjonalnie )30 dag
makuwiśnie drążone - 1/2 słoikapłaska łyżka
kaszki manny1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki kartoflankiSposób wykonania:Zagniatamy kruche ciasto z 1/2 kostki tłuszczu, 3 łyżek
cukru, szklanki
mąki pszennej i 1/4 kartoflanki, dodajemy trochę
olejków,
cukru waniliowego i 2
żółtka. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Przygotowujemy masę sernikową. Gotujemy
ziemniaki, studzimy, przekręcamy przez maszynkę z 1/2 kostki
sera białego.Ucieramy 3
żółtka z 1/2 szklanki
cukru,
cukrem waniliowym i
olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po trochu masy serowej. Na koniec
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
migdały w płatkach. Ubijamy 3
białka. Dodajemy do masy, mieszamy. Odstawiamy.Przygotowujemy połowę masy makowej .Wykładamy naprzemiennie masę
serową i
makową. Na dole powinna być pierwsza masa makowa, serowa, makowa i na górze serowa.Pieczemy ok. godziny w 180-200 st.Możemy polukrować lukrem królewskim .