ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec.

Seromakowiec.

nazwa

Wykonanie

5 jajek,
1/2 kg sera białego,
3 duże ziemniaki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
olejek pomarańczowy,
rodzynki,
cukier - 1,5 szklanki,
3/4 kostki tłuszczu
skórka pomarańczowa, migdały w płatkach ( opcjonalnie )
30 dag maku
wiśnie drążone - 1/2 słoika
płaska łyżka kaszki manny
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kartoflanki
Sposób wykonania:
Zagniatamy kruche ciasto z 1/2 kostki tłuszczu, 3 łyżek cukru, szklanki mąki pszennej i 1/4 kartoflanki, dodajemy trochę olejków, cukru waniliowego i 2 żółtka. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
Przygotowujemy masę sernikową. Gotujemy ziemniaki, studzimy, przekręcamy przez maszynkę z 1/2 kostki sera białego.
Ucieramy 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym i olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po trochu masy serowej. Na koniec rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały w płatkach. Ubijamy 3 białka. Dodajemy do masy, mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy połowę masy makowej .
Wykładamy naprzemiennie masę serową i makową. Na dole powinna być pierwsza masa makowa, serowa, makowa i na górze serowa.
Pieczemy ok. godziny w 180-200 st.
Możemy polukrować lukrem królewskim .
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/12/seromakowiec.html