ßßß Cookit - przepis na Ananasowiec z polewą czekoladową.

Ananasowiec z polewą czekoladową.

nazwa

Wykonanie

Ananasowiec... Mmm, cudo, nie ciasto. Wyszło rewelacyjne, a goście byli zachwyceni ;)
Potrzebne składniki :
9 jajek,
1,5 szklanki cukru,
dobre 1/2 szklanki mąki pszennej,
dobre 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Aromat cytrynowy,
Ananasy,
budyń waniliowy,
masło roślinne małe,
paczka wiórków kokosowych 200g
Sposób wykonania:
5 jajek wbijamy.
Dodajemy 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy.
Wlewamy parę kropel aromatu.
Ubijamy całość w gorącej wodzie.
Szykujemy po dobre 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczej i 1,5 łyżeczki proszku.
Odlewamy sok z ananasów.
1/3 szklanki wody, wsypujemy budyń waniliowy, mieszamy.
Zagotowujemy szklankę soku z ananasów, dodając 1/3 szklanki wody.
Wlewamy masę budyniową i zagotowujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
4 jajka oddzielamy osobno.
Zółtka z masłem roślinnym ucieramy.
Dodajemy zimny budyń. Porządnie rozkręcamy.
Do ubitego biszkoptu dodajemy podane wyżej mąki i proszek do pieczenia.
Wylewamy na blachę i pieczemy 15-20 min. w 150 st.
4 białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru.
Wrzucamy 200 g wiórków kokosowych, ubijając.
Masę kokosową dajemy na papier posmarowany tłuszczem. Rozprowadzamy i pieczemy ok.35 min w 180st. prawie do wysuszenia.
Ciasto upieczone zostawiamy do wystygnięcia.
Ananasy odcedzamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do masy. Mieszamy.
Dodajemy budyń.
Całość mocno mieszamy.
Spirytus, woda i sok z ananasów łączymy i nakrapiamy biszkopt.
Nakładamy krem ananasowy.
Przykrywamy bezą kokosową.
Trochę wody i kilka kostek czekolady.
Rozgrzewamy na delikatnym ogniu, mieszając.
Polewamy bezę kokosową. Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/11/ananasowiec-z-polewa-czekoladowa.html