ßßß

Stary brulion. Mnóstwo przepisów czekających na ich realizację. Ciasta z kremami, owocami, kruszonkami. Babki, serniki, drożdżowe... surowe ciasto zlizywane z łyżki ( już dawno przestałam wierzyć, że mnie brzuch od tego rozboli), rozpuszczona polewa czekoladowa wyjadana palcami i ten zapach rosnącego w piekarniku ciasta...Dzisiejszy wypiek nie trafia jednak w mój gust smakowy... Ananas... Cóż, od dziecka nie przepadam za tym owocem. Ale za to reszta mojej famili uwielbia... Więc, dla moich ukochanych, żeby ich brzuszki były zadowolone.* Był jeszcze sernik, więc dla mnie też smakołyków nie brakło.
Ananasekbiszkopt4 jajka3/4szkl cukru1/2 szkl mąki pszennej1/2szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem5 żółtek1 margaryna1 puszka ananasów1 budyń waniliowybeza5 białek1 1/2szkl cukru200g wiórek kokosowychPieczemy biszkopt.Na soku z ananasów gotujemy budyń. Ananasa kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z wystudzonym budyniem i żółtkami (na przemian). Dodać pokrojonego ananasa.Z białek ubić pianę, dodać cukier i wiórki kokosowe. Wyłożyć na blachę i upiec (170stopni, 20min)Na biszkopt wylewamy masę i przykrywamy bezą kokosową.Smacznego