Wykonanie
Minęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z
Wami przepisem od mamy mojego
męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :)


Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm)
Biszkopt:4
jajka,2 łyżki
mąki pszennej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Krem:1 puszka
ananasa,1
budyń śmietankowy bez
cukru,1/2 szklanki
wody,1/2 szklanki
cukru,1 kostka
margaryny (250g) - miękkiej,4
żółtka.
Beza:4
białka,1 szklanka
cukru,10dkg wiórek
kokosowych.Przygotowanie:
Bezę i
biszkopt piec osobno.
Biszkopt:Przygotować odmierzone składniki.
Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli
cukier i
żółtka (
żółtka wcześniej wymieszać widelcem z 1 łyżką
wody).
Mąki z
proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych
białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować
margaryną i posypać
bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że
biszkopt jest gotowy).Krem:
Ananasy z puszki pokroić w kostkę.Zagotować sok z puszki
ananasa (całość) z
cukrem.
Budyń wymieszać w 1/2 szkl.
wody i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i gotowy
budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z
żółtkami.Gdy
budyń całkowicie ostygnie połączyć z utartą
margaryną. Na wolnych obrotach miksera do
margaryny dodawać powoli łyżka po łyżce
budyń. Gdy masa jest już gotowa dodać do niej pokrojone w kostkę
ananasy. Łyżką delikatnie połączyć.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką
cukru. Gdy piana jest już sztywna delikatnie ją połączyć z wiórkami kokosowymi. Piec w formie wyożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach ok.1h - gdyby
beza za szybko nabierała koloru zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić do ususzenia.Na
biszkopt wyłożyć krem i na wierzch położyć
bezę.


Smacznego!!!