Wykonanie
KarpatkaSkładnikiPlacki1 szklanka
wody1/2
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka2
białkaKrem1/2 litra
mleka3 łyżki
mąki pszennej (czubate)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (czubate)1 szklanka
cukru kryształu2
żółtka250g
masła roślinnego (w temperaturze pokojowej)Sposób przygotowaniaKremKrok 1Odlać ok 1/2 szklanki
mleka i wymieszać z nim
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. Zmniejszyć płomień i dolać połączone składniki masy budyniowej. Ciągle mieszając podgotować jeszcze chwilę (ok. 1 -2 min) aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.Zmiksować
masło roślinne na gładko i ciągle miksując dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.PlackiKrok 2
Wodę zagotować z
margaryną. Zmniejszyć płomień i dodawać po trochu
mąkę, ciągle mieszając łyżką. Mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od garnka. Odstawić do wystygnięciaGdy masa wystygnie wbić do niej 4 całe
jajka i 2 biała, całość zmiksować. Dodać
proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksować.Krok 3Dwie duże prostokątne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować ciasto łyżką na papierze, można to zrobić nierówno, co zwiększa szanse na fantazyjne fale. :DKrok 4Placki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut, aż będą miały złocisty kolor.Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!Krok 5Gdy placki ostygną, przełożyć je kremem budyniowym i delikatnie docisnąć. Posypać
cukrem pudrem.