ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka
Składniki
Placki
1 szklanka wody
1/2 margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 białka
Krem
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
1 szklanka cukru kryształu
2 żółtka
250g masła roślinnego (w temperaturze pokojowej)
Sposób przygotowania
Krem
Krok 1
Odlać ok 1/2 szklanki mleka i wymieszać z nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć płomień i dolać połączone składniki masy budyniowej. Ciągle mieszając podgotować jeszcze chwilę (ok. 1 -2 min) aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować masło roślinne na gładko i ciągle miksując dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.
Placki
Krok 2
Wodę zagotować z margaryną. Zmniejszyć płomień i dodawać po trochu mąkę, ciągle mieszając łyżką. Mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od garnka. Odstawić do wystygnięcia
Gdy masa wystygnie wbić do niej 4 całe jajka i 2 biała, całość zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksować.
Krok 3
Dwie duże prostokątne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować ciasto łyżką na papierze, można to zrobić nierówno, co zwiększa szanse na fantazyjne fale. :D
Krok 4
Placki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut, aż będą miały złocisty kolor.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!
Krok 5
Gdy placki ostygną, przełożyć je kremem budyniowym i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4649/karpatka