Wykonanie
Na niedzielną ponurą pogodę, dla poprawienia nastroju wszystkim domownikom upiekłam szybkie ciasto. Jesień nie nastraja mnie optymistycznie, a zwłaszcza te pochmurne dni i długie wieczory. Teraz kiedy piszę na blogu mam jakoś więcej zapału. Można by
rzec że dzięki blogowi wyleczyłam się z depresji.
Składniki:1 szklanka
wody1/2 kostki
margaryny1 szklanka
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajaMargarynę z
wodą zagotować dodać
mąkę . Do przestygniętej masy dodawać po 1
jajku oraz
proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki
Budyń do karpatki:Składniki:1
żółtko2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru½ l
mlekaWykonanie:Wszystko gotować aż do gęstości zestawić z ognia i dodać 1/2 kostki
margaryny . Gdy ostygnie dodać kieliszek
spirytusu i przełożyć ciastoKrem do karpatki wykonałam z podwójnej porcji ale zmniejszyłam ilość
cukru o połowę.Smacznego! .