Wykonanie
Kolejna propozycja z działu klasyka ;) Ukochane ciasto mojego taty :) Generalnie dla Niego mogło by nie istnieć żadne inne a pieczenie czegokolwiek innego poza właśnie karpatką - mija się z celem ;) Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, natomiast krem zdecydowałam sie nieco pozmieniać i wyszło mmmmm - sami spróbujcie jak :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto. Podzielić je na pół i dokładnie rozsmarować na blaszce (30x37 - ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej matą do pieczenia lub papierem do pieczenia (lub natłuszczoną i wysypana
kaszą manną). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić. Podobnie upiec drugą część.Składniki na krem:500 ml
mleka3
żółtka150g
cukru (3/4 szkl)3 łyżki
mąki pszennej (płaskiej)3 łyżki
mąki ziemniaczanej (płaskiej)1-2 łyżki
likieru advocat300g
masłaZ
mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z
cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl
mleka z
żółtkami i
mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się
mleko i ugotować gęsty
budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony
budyń i
likier. Całośc zmiksować na gładki krem, który nastepnie wyłożyć na jeden z upieczonych blatów. Drugim przykryć i wstawić do lodówki celem schłodzenia. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)