Wykonanie
Karpatkę chyba każdy zna... Lubicie ją? Dzisiejsza propozycja, to dokładnie to samo ciasto, a jedynie forma podania inna - taka chyba bardziej elegancka :) Łabędzie przygotowałam według przepisu na karpatkę (klik), który już od jakiegoś czasu jest na blogu. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia**
proszek do pieczenia nie jest konieczny - szczerze mówiąc ja go nigdy nie dodaję, nie warunkuje on bowiem wyrośnięcia ciasta a jedynie sprawia że ciasto jest bardziej miękkie i pulchniejsze. Wybór formy pozostawiam Wam :)
Margarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c i wyciskać grubsze korpusy o długości ok. 7 cm (12 sztuk). Tylką okrągłą o numerze 12 wycisnąć szyje łabędzi (wyciskamy coś na kształt "2" w ilości takiej samej jak ilość korpusów).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 210-220 stopni. (Szyje łabędzi mogą się szybciej zarumienić więc można je wyjąć ok. 5 minut wcześniej a korpusy nadal dopiekać). Wyjąć i wystudzićSkładniki na krem:500 ml
mleka3
żółtka150g
cukru (3/4 szkl)3 łyżki
mąki pszennej (płaskiej)3 łyżki
mąki ziemniaczanej (płaskiej)1-2 łyżki
likieru advocat300g
masłaZ
mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z
cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl
mleka z
żółtkami i
mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się
mleko i ugotować gęsty
budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony
budyń i
likier. Całośc zmiksować na gładki krem.Wystudzone korpusy przeciąc wzdłuż. Górną część przeciąć na dwie części (to
będa skrzydła łabędzia). Do worka cukierniczego z tylką o numerze 2c nałożyć krem i ponakładać do korpusów. Na końcu każdego umocować szyję łabędzia, wierzch przykryć wbijając skrzydła. Całość oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)