Wykonanie
Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Z podanego przepisu wyjdzie ok. 26-28 eklerów w zależności od wielkości. Bardzo, bardzo polecam :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku a na koniec dodać
proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć je do worka cukierniczego (tylka 1M wilton) i wyciskać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia podłużne eklery długości ok 8-9 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.500 ml
mleka3
żółtka150g
cukru (3/4 szkl)3 łyżki
mąki pszennej (płaskiej)3 łyżki
mąki ziemniaczanej (płaskiej)1-2 łyżki
likieru advocat300g
masłaZ
mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z
cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl
mleka z
żółtkami i
mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się
mleko i ugotować gęsty
budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony
budyń i
likier. Całość zmiksować na gładki krem.Eklery przeciąć wzdłuż. Krem nałożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i napełniać eklery. Przykryć odkrojoną górną częścią eklera. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową. Smacznego :)