ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem:

Składniki na krem:

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne z cudownie aksamitnym kremem. Idealne, z naszego ulubionego przepisu z którego powstaje karpatka (klik) oraz ptysiowe łabędzie (klik). Z podanego przepisu wyjdzie ok. 26-28 eklerów w zależności od wielkości. Bardzo, bardzo polecam :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku a na koniec dodać proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć je do worka cukierniczego (tylka 1M wilton) i wyciskać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia podłużne eklery długości ok 8-9 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła
Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całość zmiksować na gładki krem.
Eklery przeciąć wzdłuż. Krem nałożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i napełniać eklery. Przykryć odkrojoną górną częścią eklera. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/eklery-z-kremem-advocatowym.html