Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam gdzieś w internecie, nie zapisałam źródła.Zmieniłam troszkę
biszkopt i masę. Jedyne oryginalne, co się zachowało to
beza z wiórkami kokosowymi i
wafelkami Princessa.Jedno trzeba oddać temu ciastu - można je robić, gdy mamy pozostałość
białek po innych wypiekach. Tutaj
żółtek od
bezy nie wykorzystamy.Zapraszam :)

Przepis:1.
Biszkopt:5 jaj15 dag
cukru15 dag
mąki pszennej i 5 dag
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubijamy z
cukrem aż masa będzie pięknie gęsta i
jajka będą jakby "pisać". Do ubitych
jajek przesiewamy
mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy.
Jajka wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.2.
Beza kokosowo - "princessowa"4
białka jajekcukier100g
wiórków kokosowych2
wafelki Princessa (ja wybrałam
orzechowe)
Białka należy ubić z
cukrem. Celowo nie podałam wagi
cukru, dlatego że stosuje taką zasadę do
bezy: w tej samej szklance należy odmierzyć
białka i
cukier, z tym, że
cukru powinno być dwa
razy więcej (jeżeli w szklance mamy połowę
białek, to na
bezę ubijamy je ze szklanką
cukru - objętościowo 2x
białka jajek).Do ubitych z
cukrem białek dodajemy
wiórki kokosowe i pokruszone w rękach
wafelki "Princessa", mieszamy.Pieczemy na blasze wyłożonej papierem około 40 minut w temperaturze 150 stopni.3. Krem
ananasowy (z kawałkami
ananasa z puszki)puszka
ananasówbudyń waniliowywodacukier (około 3-4 łyżek)
margaryna (wg mnie najlepsza do kremów jest
margaryna Palma z Murzynkiem)Z
soku z ananasów z dodatkiem
wody (tak, żeby razem było 1/2 litra) i
cukru gotujemy
budyń - wg przepisu na opakowaniu.
Budyń studzimy. Rozkręcamy
margarynę na puch, dodajemy po trosze zimnego budyniu. Po rozkręcenia na gładko całej masy dodajemy drobne kawałki
ananasów. Mieszamy do połączenia.Przekładanie ciasta:
Biszkopt - masa ananasowa -
bezaW oryginalnym przepisie była jeszcze polewa, ale uznałam, że będzie zbyt słodko i ją pominęłam :)