ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis na sernik papieski z dodatkiem brzoskwiń trochę modyfikowany według przepisu mojej mamy. Pyszny delikatny, na kruchym spodzie z chrupiącą bezą z wierzchu. Fantastyczny ;-)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
250 g margaryny (1 kostka)
Masa twarogowa:
750 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
125 g margaryny
Piana na bezę:
5 białek
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto :Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy podzielimy je za chwilę na dwie części, jedna z nich (ma być dużo większa) będzie na spód natomiast drugą część mniejszą zostawiamy do zrobienia wierzchu ( i chowamy ją do zamrażarki). Foremkę wykładamy papierem do wypieków. Wylepiamy spód, smarujemy białkiem i układamy pokrojone w plastry brzoskwinie.
Masa twarogowa : zaczynamy od 50 g margaryny którą ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę tłuszczu i pozostałe składniki czyli: jajko budyń i twaróg miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Piana : białka ubijamy na początek na wysokich obrotach (bez cukru) później obroty zmniejszamy i po trochu dodajemy cukier aż piana będzie lśniąca. Na wierzch z brzoskwiniami wykładamy masę twarogową na to kładziemy naszą pianę a na to kruszymy ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st, przez 50 minut. Kroimy zimne. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/01/sernik-z-brzoskwiniami.html