Wykonanie
Jest to przepis na sernik papieski z dodatkiem
brzoskwiń trochę modyfikowany według przepisu mojej mamy. Pyszny delikatny, na kruchym spodzie z chrupiącą
bezą z wierzchu. Fantastyczny ;-)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej5
żółtek3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru250 g
margaryny (1 kostka)Masa twarogowa:750 g
twarogu półtłustego1
jajko1
budyń śmietankowy3/4 szklanki
cukru125 g
margarynyPiana na
bezę:5
białek1 szklanka
cukruDodatkowo:puszka
brzoskwińPrzygotowanie:Ciasto :Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy podzielimy je za chwilę na dwie części, jedna z nich (ma być dużo większa) będzie na spód natomiast drugą część mniejszą zostawiamy do zrobienia wierzchu ( i chowamy ją do zamrażarki). Foremkę wykładamy papierem do wypieków. Wylepiamy spód, smarujemy
białkiem i układamy pokrojone w plastry
brzoskwinie.Masa twarogowa : zaczynamy od 50 g
margaryny którą ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy resztę tłuszczu i pozostałe składniki czyli:
jajko budyń i
twaróg miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Piana :
białka ubijamy na początek na wysokich obrotach (bez
cukru) później obroty zmniejszamy i po trochu dodajemy
cukier aż piana będzie lśniąca. Na wierzch z
brzoskwiniami wykładamy masę
twarogową na to kładziemy naszą pianę a na to kruszymy ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st, przez 50 minut. Kroimy zimne. Smacznego