Wykonanie
Kiedy byłam mała, ciągle domagałam się sernika z
brzoskwiniami, mogłam go jeść na potęgę. Przepis na ten sernik pochodzi z zeszytu mojej mamy i ma niemalże tyle lat co ja. Sprawdzany milion
razy:)
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1
margaryna3 łyżki
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekZagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Większą część rozwałkować na przygotowaną formę do pieczenia. Mniejszą zamrozić.Składniki na masę:0,5 kg
sera twarogowego, czy
twarogu zmielonego 3-krotnie1
jajkobudyń śmietankowy0,5 szklanki
cukru (jeśli dajecie
ser z wiaderka, sprawdźcie czy nie jest zbyt słodki, wtedy trzeba mniej
cukru)0,5 kostki
masłabrzoskwinieWszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć masę na ciasto. Na to układać pokrojone
brzoskwinie.Składniki na
bezę:5
białek3/4 szklanki
cukruUbić
białka na sztywno dodawać po trochu
cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na
brzoskwinie.Wierzch:Zetrzeć na tarce zamrożoną mniejszą połówkę ciasta.Piec ciasto około 1 godziny.