ßßß
 
            
         Z serii: międzychodzka fabryka ciast, dziś w roli głównej muffinki wegańskie, bez jajek.Szczerze powiedziawszy, nie wiem czy nie smakują mi bardziej niż te z wykorzystaniem jaj!Smakują zupełnie inaczej, ciasto jest trochę kruche, ale z drugiej strony takie... "mięsiste." No po prostu rewelacja!Czego potrzebujesz? (Porcja na ok. 20 muffinek)- 3 szklanki mąki: po jednej - ryżowej, kukurydzianej, gryczanej,- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,- 1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 1/2 szklanki mleka sojowego- 1/2 szklanki oleju- 2 garści suszonego mango- 2 garści suszonej żurawiny- 1/2 szklanki wiórek kokosowych- opcjonalnie orzechy - pasują idealnie- przyprawy:1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta mielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków3 zmiażdżone kuleczki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Z serii: międzychodzka fabryka ciast, dziś w roli głównej muffinki wegańskie, bez jajek.Szczerze powiedziawszy, nie wiem czy nie smakują mi bardziej niż te z wykorzystaniem jaj!Smakują zupełnie inaczej, ciasto jest trochę kruche, ale z drugiej strony takie... "mięsiste." No po prostu rewelacja!Czego potrzebujesz? (Porcja na ok. 20 muffinek)- 3 szklanki mąki: po jednej - ryżowej, kukurydzianej, gryczanej,- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,- 1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 1/2 szklanki mleka sojowego- 1/2 szklanki oleju- 2 garści suszonego mango- 2 garści suszonej żurawiny- 1/2 szklanki wiórek kokosowych- opcjonalnie orzechy - pasują idealnie- przyprawy:1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta mielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków3 zmiażdżone kuleczki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 Lista składników ciągnie się i ciągnie, ale przygotowanie jest niezwykle proste.Żurawinę zalewamy gorącą wodą na ok 10 minut, następnie odsączamy. Mąki, cukier, proszek i sodę wrzucamy do jednej miski wraz z przyprawami, wiórkami i suszonymi owocami - mieszamy.Wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko sojowe. Łączymy wszystkie składniki ze sobą - masa powinna być gęsta, nielejąca się.
Lista składników ciągnie się i ciągnie, ale przygotowanie jest niezwykle proste.Żurawinę zalewamy gorącą wodą na ok 10 minut, następnie odsączamy. Mąki, cukier, proszek i sodę wrzucamy do jednej miski wraz z przyprawami, wiórkami i suszonymi owocami - mieszamy.Wbijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko sojowe. Łączymy wszystkie składniki ze sobą - masa powinna być gęsta, nielejąca się. Łyżką przekładamy masę do foremek - ja miałam do dyspozycji tylko papierowe papilotki, ale mimo to ciasto pięknie urosło i po upieczeniu ładnie odchodziło od papieru. Babeczki są ponadto w różnorakich kształtach :)Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Powtórzę jeszcze raz - są pyszne!
Łyżką przekładamy masę do foremek - ja miałam do dyspozycji tylko papierowe papilotki, ale mimo to ciasto pięknie urosło i po upieczeniu ładnie odchodziło od papieru. Babeczki są ponadto w różnorakich kształtach :)Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Powtórzę jeszcze raz - są pyszne!