Wykonanie
04 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemSycące i pyszne hamburgery domowe z
wołowiną i
serem. Smak soczystego
mięsa podkreślają warzywa i aromatyczne dodatki. Smakują wybornie zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i później, podane na zimno. Idealne na rodzinny obiad, a także na przyjęcie pod chmurką. Smak hamburgerów wyraźnie podkreśla pikantna
konfitura morelowa. Polecam także przepis na domowe bułeczki hamburgerowe.
Składniki na 6 porcji:Kotlety wołowe:30 dag
wołowiny bez kości4 łyżki
startego sera cheddar1
jajko1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka stołowa posiekanej na drobno
natki pietruszki1 łyżeczka
suszonego oreganosól,
pieprzolej do smażeniaOraz:6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisu6 plastrów
sera cheddar1
czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry3 łyżki stołowe
konfitury morelowej1
ogórek kwaszony średniej wielkości pokrojony w plastry3 łyżki stołowe
ketchupu3 łyżeczki
musztardy Dijon
chiliSposób przygotowania:
Mięso opłukać, zmielić w maszynce i przełożyć do miseczki. Dodać
ser, starty
czosnek,
sos sojowy,
natkę pietruszki oraz wbić
jajko. Doprawić
oregano,
solą oraz
pieprzem do smaku.Wyrobić i uformować 4 płaskie kotlety o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać
olej, po czym smażyć kotlety równomiernie z dwóch stron.
Spody bułek posmarować ½ łyżeczki
ketchupu oraz ½ łyżeczki
musztardy, następnie nałożyć po dwa plastry
ogórka kwaszonego, liść
sałaty, kotlet wołowy, plaster
cebuli oraz
sera. Posmarować 1 łyżeczką
konfitury morelowej, poprószyć szczyptą
chili, posmarować ½ łyżeczki
ketchupu. Przykryć wierzchami
bułek.
Zobacz także:
Pierś z kurczaka na sposób orientalny
Pani Walewska
Kapuśniak
Zupa owocowamarysia 15-08-2015 13:10:41Z
serem to chyba cheesburgery:-)ola 11-07-2013 14:24:30nie ma jak domowy faścik ;) fajne wychodzą też na grillu.Ania 04-07-2013 12:18:13Uwielbiam. Nie jest to na szczęści żaden fast food nafaszerowany chemią. Piękne
bułki. Można zjeść 2 takie hamburgery i nie
mieć wyrzutów sumienia i obaw, że zacznie się świecić na niebiesko :)Dodaj Komentarz: