ßßß
Bardzo lubię kuchnie orientalną i chętnie próbuje nowe receptury.Przepis na dzisiejsze tajskie curry znalazłam na tej stronie i od razu zapisałam do zrobienia.Wyszło jak się spodziewałam - pysznie !Krewetki, groszek cukrowy, który uwielbiam, ostre chili i mleko kokosowe, to wszystko z dodatkiem czerwonej pasty curry sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające ( czyt. ostre ).Dodałam 1/2 papryczki chili ( takiej większej ) i wyszło dość ostre, dlatego w przepisie podaje 1/4 - 1/2. Uważajcie, żeby nie przedobrzyć tym bardziej, że sama pasta jest dość ostra ;)Smacznego !
Składniki :* 1 łyżka oleju,* 1 łyżka oleju sezamowego ( jeśli nie masz zastąp innym ).* 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski,* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski,* 1/4 - 1/2 świeżej papryczki chili, pokrojonej w plasterki,* pół małego pęczka kolendry, drobno posiekanej ( łodyżki i listki osobno ),* 2 łyżki czerwonej pasty curry,* 1 puszka mleka kokosowego,* 1 łyżka sosu rybnego,* 400 g krewetek, surowych lub gotowanych bez łupinek itd,* 200 g groszku cukrowego,* sok z połowy limonki,* jogurt naturalny / kwaśna śmietana - opcjonalnie, *
Przygotowanie :Na dużej patelni rozgrzej oba oleje.Dodaj paprykę, chili, łodyżki od kolendry i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.Dołóż pastę curry i smaż przez chwilę mieszając aż zacznie pachnieć, dolej mleko kokosowe i sos rybny, gotuj przez chwilę.Na patelnię dodaj krewetki i groszek i gotuje przez około 3-4 minuty.Wyłącz palnik, dodaj sok z limonki i posiekane liście kolendry.Podawaj z ryżem lub makaronem.* łyżka jogurtu bądź śmietany złagodzi odrobinę pikantność potrawy gdyby wyszło za ostre ;)