ßßß
To jest przepis na 2 pieczenie a z każdej z nich uzyskamy około 6 porcji. Pieczeń ta jest idealna na obiad do podawania z ziemniakami, ryżem i zieloną sałatą. Tak przygotowana pieczeń może być również mrożona na później. Resztki, które pozostają z tej pieczeni mogą być również wykorzystane do stworzenia wyśmienitych kanapek.Składniki:2 łyżki oleju roślinnego1 mała cebula, posiekana2 ząbki czosnku , posiekane1 seler, starty na tarce1 marchewka , starta na tarce2 czerwone papryki chili , suszone1 łyżeczka ziół prowansalskich2 łyżeczki sosu Worcestershire1 1/2 kg chudego mielonego mięsa wołowego0,5 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego2 jajka, roztrzepane1 szklanka bułki tartej1/2 szklanki włoskiej pietruszki , posiekanej1 łyżeczka soli1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu2 deski – klon / cedrklonowe wióra do wędzenia – 1 garśćPrzygotowanie:Ten przepis najlepiej wychodzi w grillu węglowym Broil King KEG . Przygotuj grilla aby piec w nim pieczeń przez około 2 , 5-3 godziny w temperaturze 120 – 150 stopni. Przed użyciem desek klonowych i wiórek do wędzenia moczyć je w wodzie min 30 minut.Rozgrzać olej roślinny na dużej patelni, dodać starte warzywa, czerwoną papryczkę chili pokruszyć, dodać zioła prowansalskie, sos Worcestershire. To wszystko dusić do miękkości. Odstawić na około 10 minut gotowe warzywa i pozwolić im ostygnąć. W międzyczasie sprawdzić temperaturę w grillu i ustawić ją na 120 stopni. Na węgiel/brykiet wyłożyć namoczone klonowe wióra do wędzenia .W dużej misce wymieszać wraz w wcześniej przygotowanymi warzywami zmielone mięso wołowe i wieprzowe, dodać jaja, bułkę tartą, sól i pieprz (można dodać np. 1/2 szklanki gotowego sosu barbecue ). Wszystkie te składniki bardzo dokładnie wymieszać, połączyć i uformować z tego coś na wzór dwóch rolad / bochenków chleba. Namoczone deski klonowe do grillowania włożyć do grilla, na nich umieścić przygotowane kawałki pieczeni, zamknąć pokrywę grilla i wędzić w grillu przy zamkniętej pokrywie przez około 2,5 – 3 godziny. Około 30 minut przed zakończeniem wędzenia można pieczeń podlać sosem barbecue który lubimy. Pieczeń jest gotowa gdy jej wewnętrzna temperatura osiągnie 65 stopni C.Summary
Recipe NamePublished On2014-01-17Preparation Time1HCook Time3HTotal Time4HAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)