Wykonanie
Na wielu rosnących w siłę blogach można zauważyć tendencję do umieszczania tylko przepisów na dania zdrowe „bez niczego – dla każdego”. Wszystko teraz jest bez
cukru, bez
soli, bez laktozy, bez
jajek, bez glutenu, ale za to oparte na
kaszy jaglanej, nasionach chia, jagodach goji,
jarmużu, spirulinie,
tofu, tempehu i seitanie. I na wielu innych składnikach, których daremnie szukać w osiedlowym sklepiku i trzeba
mieć wtyki u znajomego znajomego, który wie, skąd to cuda sprowadzić.W najlepszym razie gotuje się tylko i wyłącznie na ekowarzywach i na przeszczęśliwych kurach, których styl życia i słuszna śmierć są potwierdzone wyczerpującym śledztwem, czasem skutkującym
serią fantazyjnych oszczerstw w fejsbukowych kooperatywach spożywczych. Lubię sobie wieczorami uprażyć popcorn i zatopić się na kilka chwil w lekturze takich dyskusji. Potwierdzają one moją teorię, że często najbardziej krwiożerczymi dyskutantami są właśnie weganie.A ja nie potrafię zrezygnować z
cukru. Nie słodzę, co prawda,
kawy i
herbaty, ale nie
mogę sobie wyobrazić, że raz na tydzień nie zjadłabym domowego, choćby najprostszego ciasta. Na początku swojej matczynej kariery bardzo się starałam rezygnować ze wszystkiego, co się da. Po pewnym czasie uświadomiłam sobie, że wzbudza to we mnie frustrację i awersję do gotowania.Wyluzowałam więc i skupiłam się na tym, żeby po prostu nie kupować gotowych dań i korzystać z prostych składników, zastępując je czasem tą zdrowszą wersją. Tak jest na przykład w tych muffinach. W przepisie nie ma ani grama białej
mąki – do ciasta wsypałam mielone
orzechy włoskie i
mąkę orkiszową w proporcji pół na pół. Zamiast
białego cukru jest nierafinowany
cukier trzcinowy. Jest słodko, jest sycąco, wyrzuty sumienia zminimalizowane – można dać dzieciom.
Składniki (około niewielkich 20 sztuk):3-4
banany (400 g obranych)3 duże
jajka100 g
masła lub
oleju rzepakowegosok z ½
cytryny150 g
cukru trzcinowego Damerara (lub mniej, jeśli
banany są bardzo dojrzałe i słodkie)150 g
mąki razowej orkiszowej albo pszennej150 g zmielonych
orzechów włoskich1½ łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
rodzynekW jednym naczyniu zmiksuj
banany,
jajka, roztopione (ale nie gorące)
masło,
sok z cytryny i
cukier.W drugim naczyniu wymieszaj
mąkę, zmielone
orzechy (do mielenia używam nasadki mielącej z blendera do koktajli) oraz
sodę oczyszczoną.Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj do połączenia składników. Wsyp
rodzynki.Nakładaj po łyżce masy do foremek wyłożonych papilotkami (do ¾ wysokości) i piecz w 180ºC przez 25-30 minut (do suchego patyczka).Ciasto możesz wylać również do keksówki lub innej formy, ale wtedy czas pieczenia wydłuży się do około godziny.
Related PostsPełnoziarnisty chlebek
bananowy z
migdałami i
rodzynkamiCiasto
kakaowo-
bananoweMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkamiMuffiny
marchewkowo-
pietruszkowe z jądrami z pestek
moreliCytrynowa babka pasternakowa