Wykonanie
Składniki:2 szklanki
maki orkiszowej jasnej1/2 szklanki orkiszowej pełnoziarnistejdodatkowo 3 łyżki
maki orkiszowej pełnoziarnistej2 łyżeczki
sody3/4 szklanki
wody150 g
cukru trzcinowego1 szklanka
oleju rzepakowego5
jajek3 łyżki
kakao DecoMorenoSkładniki na polewę, którą przygotowuje moja przyjaciółka Ania :1 ły ż ka
masła3 ły ż ki
cukru trzcinowego2 łyżki
wody2 łyżki
kakao DecoMoreno
Jajka myjemy, oddzielamy
żółtka od
białek. Z
białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo
cukier, gdy będzie sztywna dodajemy po jednym
żółtku. Następnie dodajemy na zmianę
mąkę wymieszaną z
sodą ,
olej i
wodę. ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
kakao, do drugiej 3 łyżki
maki. Gdyby czę ść z
kakaem była zbyt gęsta mo ż emy dodać odrobinę
wody. Do przygotowanej tortownicy nakładamy na zmianę po dwie, trzy łyżki jasnego ciasta , następnie ciemnego. Pieczemy w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy się upiekło na pomocą patyczka.W tym czasie przygotowujemy masę.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
cukier,
wodę a następnie
kakao. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.Po upieczeniu ci asto ozdabiamy polew ą .