ßßß Cookit - przepis na Babka kakaowa z polewą czekoladową

Babka kakaowa z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Składniki ciasta :
250 g mąki orkiszowej jasnej
100 g maki ziemniaczanej
200 g cukru trzcinowego
paczka cukru waniliowego lub nasionka z połówki laski wanilii
5 jajek
kostka masła
2 duże łyżki kakao DecoMorreno
1 płaska łyżeczka sody
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilią ucieramy na gładka masę. Mąkę orkiszową mieszamy razem z ziemniaczaną, kakaem i sodą. Wsypujemy do jajek, miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli roztopione masło i mieszamy na jednolit ą masę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk ą tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 1 godzinę. Babka po upieczeniu powinna być w środku sucha. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Składniki polewy :
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao DecoMorreno
1/2 szklanki wody
Masło z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao i wodę, gotujemy do momentu, aż polewa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/babka-kakowa-z-polewa-czekoladowa.html