Wykonanie
Ciasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepisznaleziony u
Margarytki, jednak ja podwoiłam warstwę
serową (jakoś bardziej przemawia do mnie sernik od ciast
czekoladowych...), zmniejszyłam także ilość
cukru (wyszło i tak bardzo słodkie...).Niektórzy nazywają to ciasto sernikiem Isaura, w komentarzach ktoś napisał o cieście cielak i myślę, że to najbardziej odpowiada widokowi tego ciacha, szczególnie gdy jest jeszcze na blaszce. Ponoć efekt końcowy może wyjść różny, niekiedy warstwa serowa opada zupełnie na dół, niekiedy wcale, a niekiedy lekko się
miesza. Każde pieczenie gwarantuje inny wygląd ciasta. Ja dlatego wyszłam trochę naprzeciw i dopomogłam ciastu, by wyglądało bardziej efektownie, tzn. odłożyłam kilka łyżek ciemnej masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast
czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą
czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość.Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37 , 5 x 24,5cm.Składniki:masy ciemnej:- 250g
masła- 1 niepełna szklanka
ksylitolu lub
cukru trzcinowego (można dać zwykły)- 6 łyżek
wody- 2 pełne łyżki dobrego, ciemnego
kakao- 2 łyżeczki
ksylitolu z
wanilią lub
cukru waniliowego- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia (dałam domowy)- 280g
mąki orkiszowej typ750 lub 1,5 szklanki
mąki tortowej- 4 całe
jajkamasy serowej:- 1 kg mielonego
twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny)- 1,5 szklanki
ksylitolu lub
cukru trzcinowego (można dać pół na pół
ksylitol z
cukrem trzcinowym)- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 135g rozpuszczonego
masła- 4
jajkaMasło,
ksylitol (
cukier),
wodę,
kakao,
ksylitol z
wanilią (
cukier waniliowy) rozpuścić w rondlu (nie gotować). Do przestudzonej masy dodać
jajka oraz
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia, dokładnie ubić mikserem.
Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć na całości, nie musi być równo (ja zostawiłam kilka łyżek masy do wyłożenia na masę
serową).
Jajka utrzeć z
ksylitolem (lub
cukrem), dodać
twaróg,
mąkę ziemniaczaną i roztopione
masło i dokładnie wymieszać.Na masę
czekoladową wykładamy (rzucamy) kleksami masę
serową (nie wyrównujemy), ja na masę
serową porzucałam jeszcze kleksiki z masy czekoladowej.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.55-60 minut, na programie góra-dół.Przed podaniem można ciasto oprószyć mielonym
ksylitolem lub pudrem trzcinowym.
Smacznego ;-)