ßßß
Składniki:1 kostka masła3/4 szklanki wody1 1/5 szklanki cukru trzcinowego4 łyżki ciemnego kakao2 szklanki mąki4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło, cukier, wodę, kakao, rozpuszczamy w garnuszku. Po zagotowaniu odlewamy pół szklanki powstałego płynu na polewę, resztę pozostawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy na przemian po jeden szklance mąki i 2 jajka, miksujemy i znowu 1 szklanka mąki i 2 jajka, miksujemy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do podłużnej formy keksowej, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Pieczemy w temp 190-200 st. C przez ok. godzinę. Po wystygnięciu ciasta polewamy odlaną wcześniej polewą. Ciasto gotowe do spałaszowania!!! :)))