Święta coraz bliżej dlatego te ż upiekłam mazur ka z pomarańczami :) jest słodki jak na mazurka przystało, kolorowy i pachnący... a jego aromat rozchodzi się po cał ym domu. Wsadziłam go na noc do lodówki . S chłodzony smakuje jeszcze lepiej.Składniki na ciasto :250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej1 jajko50 g cukru trzcinowego drobnego100 g miękkiego masłaMąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.Składniki nadzienia :3 pomarańczeokoło 50 g płatków migdałowychcukier trzcinowy około 14 łyżekPomarańcze zalewamy wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut. Wyjmujemy i po ostygnięciu obieramy ze skórki.Skórkę drobno siekamy, smażymy z sześcioma łyżkami cukru i łyżk ą wody do momentu, aż cukier się rozpuści i zeszkli.Pomarańcze kroimy w kawałki i smażymy z pozostałym cukrem do momentu , aż syrop zacznie gęstnieć i zredukuje swoją objętość . D odajemy połowę skórek z pomarańczy i mieszamy. Pozostałą skórkę pomarańczową wykorzystamy do ozdabiania mazurka.Płatki migdałów podsuszamy w piekarniku do zrumienienia.Na ciasto nakłady pomarańcze w syropie. Posypujemy płatkami migdałów. Ozdabiamy wg uznania skórk ą z pomarańczy, pomarańczami czy polewą czekoladową.Polewa:1 łyżka masła1 łyżka kakao2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki wody