ßßß
Kilka dni temu pytaliście, czy magdalenki można upiec w innej niż klasyczna, formie. Oczywiście, tak. Te serca są tego najlepszym przykładem. Przepis zaczerpnięty z blogu Liski 'White Plate' na czekoladowe magdalenki, które upiekłam w formie na serca. Możecie poszperać w swoich szafkach i znaleźć inne, od dawna nie używane formy na ciastka lub babeczki i nadać im dowolnego kształtu. Serca wyszły mięciutkie, delikatne, pyszne, rozeszły się w jeden dzień; bardzo polecam przepis!Składniki na 21 sztuk magdalenek lub 12 niedużych serduszek - babeczek:70 g mąki pszennej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka100 g cukru trzcinowego1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (do nabycia w sklepach z żywnoscią arabską)*70 g masła - roztopionego i ostudzonego (40 g + 30 g)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.Jajka, cukier, wodę pomarańczową (lub ekstrakt z wanilii) dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypać suche składnki, wymieszać. Na końcu wlać masło (40 g), zostawiając 2 łyżki (30 g), którymi należy wysmarować formę do magdalenek (lub serc).Piekarnik nagrzać do 230ºC. Masą wypełnić foremki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.*zastąpiłam ekstraktem z waniliiSmacznego :-).