Wykonanie
Składniki12 sztukCiasto
czekoladowe:100 g
czekolady deserowej*100 g
masła4 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
kakao2
jajka60 g zmielonych
orzechów laskowych2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZielony krem budyniowy:**2 małe budynie
waniliowe (każdy na 175 ml
wody)100 g dobrego
masła, miękkiego1/3 szklanki
cukru pudru2/3 łyżeczki zielonego barwnika w żeluDekoracja: kolorowa posypkaPotrzebne będą:małe (4 cm mierzone po dnie) brązowe lub czarne papilotki (12 sztuk)standardowa forma na muffinyrękaw cukierniczy do wyciskania kremuPrzygotowanieCiasto
czekoladowe:Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do małego garnka, dodać pokrojone na kawałki
masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać
cukier,
kakao i wymieszać. Odczekać 4 minuty przed dodaniem kolejnych składników. Masę wymieszać, następnie dodawać kolejno
jajko, zmielone
orzechy, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, za każdym razem mieszając dokładnie łyżką (do połączenia się składników). Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minuty. Wyjąć i ostudzić w formie.Zielony krem budyniowy:Przygotować
budyń (wlać do naczynia 350 ml wrzącej
wody, dodać budynie i wymieszać na jednolitą masę).
Budyń ostudzić. Do miski włożyć miękkie
masło, dodać
cukier puder i utrzeć na jasną i puszystą masę (około 4 minuty). Dodawać po łyżce
budyń, w krótkich odstępach czasu, cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wraz z ostatnią porcją dodać barwnik. Krem wstawić do lodówki jeśli jest taka potrzeba, na około 1/2 godziny aby trochę zesztywniał. Babeczki dekorować kremem wyciskając go przez rękaw cukierniczy. Obłożyć kolorową posypką.Wskazówki* jeśli chcemy aby spód babeczek był czarny (jak na zdjęciach) do ciasta możemy dodatkowo dodać 1/2 łyżeczki czarnego barwnika w żelu, w innym przypadku będą po prostu brązowe (też ładne :)** prawdopodobnie pozostanie trochę kremu, więc albo można dorobić babeczek albo zrobić mniejszą ilość kremu.