ßßß Cookit - przepis na Babeczki choinki

Babeczki choinki

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
Ciasto czekoladowe:
100 g czekolady deserowej*
100 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
2 jajka
60 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zielony krem budyniowy:**
2 małe budynie waniliowe (każdy na 175 ml wody)
100 g dobrego masła, miękkiego
1/3 szklanki cukru pudru
2/3 łyżeczki zielonego barwnika w żelu
Dekoracja: kolorowa posypka
Potrzebne będą:
małe (4 cm mierzone po dnie) brązowe lub czarne papilotki (12 sztuk)
standardowa forma na muffiny
rękaw cukierniczy do wyciskania kremu
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać cukier, kakao i wymieszać. Odczekać 4 minuty przed dodaniem kolejnych składników. Masę wymieszać, następnie dodawać kolejno jajko, zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, za każdym razem mieszając dokładnie łyżką (do połączenia się składników). Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minuty. Wyjąć i ostudzić w formie.
Zielony krem budyniowy:
Przygotować budyń (wlać do naczynia 350 ml wrzącej wody, dodać budynie i wymieszać na jednolitą masę). Budyń ostudzić. Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i utrzeć na jasną i puszystą masę (około 4 minuty). Dodawać po łyżce budyń, w krótkich odstępach czasu, cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wraz z ostatnią porcją dodać barwnik. Krem wstawić do lodówki jeśli jest taka potrzeba, na około 1/2 godziny aby trochę zesztywniał. Babeczki dekorować kremem wyciskając go przez rękaw cukierniczy. Obłożyć kolorową posypką.
Wskazówki
* jeśli chcemy aby spód babeczek był czarny (jak na zdjęciach) do ciasta możemy dodatkowo dodać 1/2 łyżeczki czarnego barwnika w żelu, w innym przypadku będą po prostu brązowe (też ładne :)
** prawdopodobnie pozostanie trochę kremu, więc albo można dorobić babeczek albo zrobić mniejszą ilość kremu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_choinki/przepis.html