Wykonanie
[Przepis na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com .]babeczki choinki (babъky - svętъč nьъje dr ě vъka)
Składniki na ciasto
czekoladowe:100 g
czekolady deserowej100 g
masła4 łyżki
cukru trzcinowego (lub brązowego)2 łyżki
kakao2
jajkaok. 60 g zmielonych (lub roztłuczonych)
orzechów laskowych2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa (choinki):200 g
masła200 g
cukru pudru250 g miękkiego
twarogu2 łyżeczki
cukru wanilinowegocukrowe perełki do dekoracjizielony barwnik (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli
wodnej (umieścić w wodzie niewielki kubek z
czekoladą), dodać
masło i wymieszać. Zdjąć mieszankę z ognia i dodać
cukier oraz
kakao. Wymieszać i przelać do większego naczynia (garnka, miski), ponieważ pozostałe składniki należy dodawać do
czekolady. Odczekać ok. 4 min. przed wrzucaniem kolejnych składników [coby się
jajka nie ścięły ;)].Wbić po jednym
jajku, a następnie dokładnie wymieszać łyżką. Kolejno dodawać zmielone
orzechy, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, mieszając dokładnie po każdym ze składników.Gotową masę nakładać do 3/4 (lub ciut więcej) nie za dużych papilotek.
Piec ok. 15 min. w 160 o C.Krem:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale mieszając, stopniowo dodawać
twaróg (
ser powinien
mieć temperaturę pokojową). Jeśli chcemy, aby choinki były zielone, do masy należy dodać
barwnik spożywczy). Krem nakładać szprycą na babeczki. Ozdobić perełkami i gwiazdeczkami.Przechowywać w lodówce.