Wykonanie
Pyszne, lekkie muffinki z
jabłkami to idealny deser na jesienną depresję. Robi się je szybciutko, w smaku są cudowne, a ponadto zawierają w sobie pyszne polskie
jabłka. Fantastycznie nadają się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.Zdecydowanie polecamy!
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczeniaIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:
140g miękkiego
masła140g
cukru trzcinowego140g
mąki pszennej½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka3 małe słodkie
jabłka pokrojone w kostkę (lub
jabłka ze słoika, które przygotowujecie np. do szarlotki) (ok. 330g)3 łyżki budyniu
waniliowego w proszku1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoW misce mieszamy pokrojone
jabłka z
budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej misce ucieramy mikserem
cukier z
masłem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym
jajku, a na koniec ekstrakt
waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą
mąkę,
sodę oczyszczoną oraz
proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy
jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 25 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy na kratkę aby ostygły. Smacznego :)