Wykonanie
Tak, wiem, że jest dopiero 2. grudzień, ale w powietrzu naprawdę już czuć święta. Wszystko tak ładnie wystrojone, w
radiu słychać pierwsze, świąteczne piosenki, w telewizji już od dawna widzimy świąteczne reklamy. Dlatego w kuchni też już trwa produkcja świątecznych łakoci, tak aby wczuć się w klimat i przetrwać te pierwsze mroźne dni.przepis na formę o wymiarach 20cm x 20cm
350g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej200g
masła2
jajka150g
cukru trzcinowegołyżeczka esencji waniliowejopakowanie
cukierków M&Mkolorowa posypka do ciastZa pomocą miksera ubij
masło z
cukrem i
jajkami, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i miksuj, aż powstanie gładka masa. W osobnym naczyniu wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Do masy
cukrowo -jajecznej dodaj
mąkę z proszkiem i
sodą. Miksuj ponownie, aż uzyskasz jednolite ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż rozwałkowane ciasto (powinno
mieć ok 2-3cm grubości). Na koniec posyp ciasto
cukierkami M&M i kolorową posypką do ciast. Piecz ok. 25. minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Udekoruj kolorowym lukrem.Smacznego :)