Wykonanie
Wiśniówka, to od jakiś 3 lat, obowiązkowy trunek, który przygotowujemy w wakacje. Jej produktem ubocznym są wesołe wisienki - nasączone
spirytusem i
wódką - stąd ich nazwa:)Idealnie nadają się do ciasta - praktycznie do każdego. Co roku wymyślam nowe kombinacje - biorę stare przepisy, nieco przerabiam lub stosuję w pierwotnej wersji i dodaję odsączone wisienki z
wiśniówki.Co potrzebujemy:3 roztrzepane
jajka200g
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej70-100g
cukru (moje wisienki wcześniej były zasypane
cukrem, więc więcej słodkości nie potrzebują)1 łyżeczka
cukru waniliowego180g
mąki pszennejwesołe wisienki w ilości preferowanej:)Wszystkie składniki (prócz
owoców) mieszamy w misce i miksujemy na gładka masę.
Owoce możemy dodać na dwa sposoby:1. wmieszać w masę ciasta i wówczas wylać całość do wyścielanej papierem do pieczenia foremki2. wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem i ułożyć
wiśnie na wierzchuPieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem).Wesołego smacznego!