ßßß
Wiśniówka, to od jakiś 3 lat, obowiązkowy trunek, który przygotowujemy w wakacje. Jej produktem ubocznym są wesołe wisienki - nasączone spirytusem i wódką - stąd ich nazwa:)Idealnie nadają się do ciasta - praktycznie do każdego. Co roku wymyślam nowe kombinacje - biorę stare przepisy, nieco przerabiam lub stosuję w pierwotnej wersji i dodaję odsączone wisienki z wiśniówki.Co potrzebujemy:3 roztrzepane jajka200g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej70-100g cukru (moje wisienki wcześniej były zasypane cukrem, więc więcej słodkości nie potrzebują)1 łyżeczka cukru waniliowego180g mąki pszennejwesołe wisienki w ilości preferowanej:)Wszystkie składniki (prócz owoców) mieszamy w misce i miksujemy na gładka masę.Owoce możemy dodać na dwa sposoby:1. wmieszać w masę ciasta i wówczas wylać całość do wyścielanej papierem do pieczenia foremki2. wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem i ułożyć wiśnie na wierzchuPieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem).Wesołego smacznego!