Wykonanie
Moja babcia piecze takie ciasta. Wgryzając się w nie przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Wspaniałe ciasto z
rabarbarem wcale nie kwaśnym. Wcześniejsze jego przygotowanie sprawia, że kwaśny smak znika ale pozostaje cudowny smak
rabarbaru - tak jak lubię. Mogłabym całą blachę pochłonąć sama. Przepis z bloga Różowa Patera .
Składniki :700 g
rabarbaru oszyszczonego ze skórki i bez liści ( ja dałam mniej bo bałam się, ze ciasto siądzie ale spokojnie można dać 700 g )350 g miękkiego
masła350 g
mąki pszennej230 g
cukru pudru6
jajek1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliRabarbar kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy
cukrem, mieszamy i zostawiamy żeby nadmiar soku odciekł. Ja swój
rabarbar umieściłam na sitku dzięki
czemu mnie musiałam go
potem mocno odciskać. Zasypałam go
cukrem trzcinowym ok 40 g.
Mąkę, proszek i
sodę przesiewamy do jednej miski.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na biały puch. Cały czas ucierając dodajemy po jednym
jajku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum lub chwytamy za
łopatkę ( ja użyłam
łopatki ) i partiami dodając
mąkę, mieszamy aż składniki dobrze się połączą.Blachę o wymiarach 23x34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na dno, rozsmarowujemy w miarę równo, na to układamy połowę odciśniętego z nadmiaru soku
rabarbaru. Następnie przykrywamy całość drugą połową ciasta i na sam wierzchu układamy pozostały
rabarbar.Pieczemy w 200°C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. U mnie upiekło się po 40 minutach. Jeśli ciasto zacznie nam się za bardzo rumienić przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia. Upieczone posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)