Wykonanie
To jeszcze maj, czy już jakiś wakacyjny miesiąc? Gubię się. Ale to takie przyjemne zagubienie, wcale nie chcę się odnaleźć. Budzik dzisiaj wcześnie dzwoni. Ubieram krótkie spodenki, zwiewną koszulkę, na nos zakładam przeciwsłoneczne okulary. Do
torebki pakuję książkę, słuchawki i słodkie
ciasteczka. Chwytam w dłoń bagaż, sprawdzam jeszcze, czy mam bilety i biegnę, pociąg nie będzie czekał! Za to Warszawa. Warszawa czeka!
inspiracja: http://www.mojewypieki.com/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (20
ciasteczek):120g miękkiego
masła85g
trzcinowego cukru1
jajko, roztrzepane180g
mąki pszennej70g
mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
soli130g
cukierków malaga1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPiekarnik rozgrzać do 190 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Masło i
cukier umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 20 sekund. Włączyć. Masa będzie jasna i gładka. Dodać
jajko, ponownie nastawić i włączyć maszynę: obroty 3, czas 10 sekund.. Wsypać
mąkę z
solą,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną. Nastawić i włączyć maszynę: obroty 4, czas 50 sekund.
Cukierki malaga drobno posiekać. Dodać do masy i wyrobić (już za pomocą szpatułki) - powinna być zwarta i gęsta. Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno je spłaszczać. Piec przez około 15 minut, aż będą koloru jasnobrązowego. Wystudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu.