ßßß
Murzynek to pyszne ciasto które nie wymaga wielkich zdolności kulinarnychdrugim plusem jest to że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wydaje mi się że nie ma osoby która by nie jadła murzynka także nie będę pisał jakie to pyszne i cudowne ciastoale nie byłbym sobą jakbym czegoś nie zmienił w przepisie który śmiało można nazwać kultowym ( bynajmniej dla czasów mojego dzieciństwa). Nazwa sama sugeruje że zmiana jaka wprowadziłem w tradycyjny przepis jest „wkładka” która jest po prostu dżemem żurawinowym uzyskanym jako produkt uboczny podczas przygotowywania nalewki żurawinowej.
Składniki :masło – 250 gcukier trzcinowy – 270 gkakao – 4 łyżki (czubate)mąka – 1 szklanka (czubata)proszek do pieczenia – 1 duża łyżkajajka – 3 szt.woda – 150 mldżem (ja użyłem żurawinowego ale można inny) – 200 gpłatki migdałowe – do dekoracjiWykonanie:Rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy cukier, kakao oraz wodę następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia z powstałej masy kakaowej odlewamy ok. 2/3 szklanki i odstawiamy, pozostałą część wlewamy do miskiod masy kakaowej dodajemy dżem oraz przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie łączymy wszystko za pomocą mikseraoddzielamy żółtka od białek, i po jednym żółtku dodajemy do masy ciągle mieszającbiałka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do ciasta i łyżką delikatnie mieszamytak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułka tartąwkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º i pieczemy przez 50 minutpo upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i odstawiamy by trochę przestygło, jeszcze ciepłe ciasto smarujemy odłożoną masą kakaową i dekorujemy np. płatkami migdałowymiSmacznego !!