Wykonanie
Murzynek to pyszne ciasto które nie wymaga wielkich zdolności kulinarnychdrugim plusem jest to że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wydaje mi się że nie ma osoby która by nie jadła murzynka także nie
będę pisał jakie to pyszne i cudowne ciastoale nie byłbym sobą jakbym czegoś nie zmienił w przepisie który śmiało można nazwać kultowym ( bynajmniej dla czasów mojego dzieciństwa). Nazwa sama sugeruje że zmiana jaka wprowadziłem w tradycyjny przepis jest „wkładka” która jest po prostu
dżemem żurawinowym uzyskanym jako produkt uboczny podczas przygotowywania
nalewki żurawinowej.
Składniki :
masło – 250 g
cukier trzcinowy – 270 g
kakao – 4 łyżki (czubate)
mąka – 1 szklanka (czubata)
proszek do pieczenia – 1 duża łyżka
jajka – 3 szt.
woda – 150 ml
dżem (ja użyłem
żurawinowego ale można inny) – 200 g
płatki migdałowe – do dekoracjiWykonanie:Rozpuszczamy
masło w rondelku i dodajemy
cukier,
kakao oraz
wodę następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia z powstałej masy
kakaowej odlewamy ok. 2/3 szklanki i odstawiamy, pozostałą część wlewamy do miskiod masy
kakaowej dodajemy
dżem oraz przesiewamy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia a następnie łączymy wszystko za pomocą mikseraoddzielamy
żółtka od
białek, i po jednym
żółtku dodajemy do masy ciągle mieszając
białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do ciasta i łyżką delikatnie mieszamytak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki którą wcześniej smarujemy
masłem i posypujemy
bułka tartąwkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º i pieczemy przez 50 minutpo upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i odstawiamy by trochę przestygło, jeszcze ciepłe ciasto smarujemy odłożoną masą
kakaową i dekorujemy np.
płatkami migdałowymiSmacznego !!