Wykonanie
Chlebek
bananowy to jedno z najprostszych ciast, nic
dziwnego zatem, że na jego temat powstało chyba z milion wariacji. Żeby przygotować „hamerykański”
banana bread wystarczy zmiksować mokre składniki i wymieszać z suchymi – pokochają je wszystkie zabiegane mamy i tatusiowie, którzy mają dwie lewe ręce w kuchni albo niewiele praktyki. W trakcie pieczenia unosi się obłędny aromat dojrzałych
bananów i
wanilii, a efekt końcowy to sycące, przyciężkawe, nieco lepkie i – wbrew nazwie, która sugeruje wytrawny rezultat – słodkie ciasto. Trudno jest poczekać z krojeniem, aż zupełnie ostygnie.Dwa lata temu podawałam przepis na wersję z
kakao,
słonecznikiem i
rodzynkami (klik). Teraz przyszła
pora na nieco zdrowszy wariant – z
mąką pełnoziarnistą pszenną albo orkiszową, mielonymi
migdałami i nierafinowanym
cukrem trzcinowym.
Cukrem posypałam również wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika i dzięki temu uzyskałam apetyczną, przyjemnie chrupiącą skorupkę. Dodałam również
rodzynki, bo to u mnie obowiązkowy „wsad” w tego typu wypiekach. Zamiast nich można wrzucić
żurawinę albo inne
suszone owoce.Ilość
cukru w przepisie można zmodyfikować w zależności od własnych upodobań. Dając go ok. 100 g i tak uzyska się wyraźnie słodkie ciasto, ponieważ dojrzałe
banany same w sobie zawierają sporo
słodyczy. Z doświadczenia jednak wiem, że to, co dla nas jest wystarczająco słodkie, dla naszych znajomych przyzwyczajonych do sklepowych wypieków, niekoniecznie takie jest. Mój Brat na przykład poczęstowany kiedyś murzynkiem zapytał mnie, czy przypadkiem nie chciało mi się iść do sklepu po
cukier…Taki chlebek podany ze szklanką ciepłego
mleka dobrze sprawdza się jako szybkie śniadanie – jeszcze się nie zdarzyło, żeby któreś z moich Dzieci rano marudziło, że dostało kromkę pachnącą
bananami. A ta chwila spokoju przy pierwszym posiłku, kiedy lada moment trzeba się zbierać, by zdążyć do pracy, jest niebywale ważna.
Składniki (keksówka dł. 30-35 cm lub dwie mniejsze):500 g obranych, dojrzałych
bananów (5 średnich sztuk)2 duże
jajka90 g roztopionego
masła2 łyżeczki ekstraktu z
waniliisok z ½
cytryny100-150 g nierafinowanego
cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypaniaszczypta
soli1½ łyżeczki
sody oczyszczonej200-220 g
mąki pszennej razowej (albo razowej orkiszowej)80 g zmielonych
płatków migdałów100 g
rodzynek lub
żurawinyZmiksuj
banany z
jajkami,
masłem, ekstraktem z
wanilii,
sokiem z cytryny i
cukrem trzcinowym (ilość zależna od osobistych preferencji i stopnia dojrzałości
bananów) oraz szczyptą
soli.
Mąkę przesiej z
sodą oczyszczoną, wymieszaj z
migdałami.Połącz masę
bananową z suchymi składnikami, dodaj
rodzynki.Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z wierzchu
cukrem trzcinowym.Piecz przez około godzinę w 180ºC (do suchego patyczka).
Related PostsMuffiny
bananowo-
orzechoweCiasto
kakaowo-
bananoweBiscotti di Prato (cantucci)Babka na
winie musującymMuffiny
marchewkowo-
pietruszkowe z jądrami z pestek
moreli