ßßß
Składniki: na 4 porcje2 duże bakłażany1 czerwona cebula2 ząbki czosnkugarść zielonych oliwek2 łyżki kaparów3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej1 łyżka jabłkowego octu300 g koktajlowych pomidorków1 łyżeczka suszonego oregano3 łyżki oliwysólo do smaku½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj oliwki bez pestek i kapary. Smaż przez minutę. Dodaj usmażonego bakłażana i pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw solą, pieprzem, oregano i octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do chleba.Polecane przepisyPasta z przepysznym sosemGrillowany bakłażan z jogurtowym sosemVegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eyeWłoska zapiekanka z bakłażanaPerski gulasz z bakłażanem i winogronami