Wykonanie
Bakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z
bakłażana ? Smażony
bakłażan, słodkie
pomidorki koktajlowe,
oregano,
oliwki i
kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do
chleba. Tak przyrządzony
bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką
białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory!
Składniki: na 4 porcje2 duże
bakłażany1
czerwona cebula2 ząbki
czosnkugarść zielonych
oliwek2 łyżki
kaparów3 łyżki
natki pietruszki, grubo posiekanej1 łyżka
jabłkowego octu300 g koktajlowych
pomidorków1 łyżeczka
suszonego oregano3 łyżki
oliwysólo do smaku½ łyżeczki
czarnego pieprzu, grubo mielonego
Pokrój
bakłażana w dużą kostkę,
posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na
oliwie na złoty kolor. Pokrój
cebulę w kostkę,
czosnek w plasterki i zeszklij na
oliwie. Dodaj
oliwki bez pestek i
kapary. Smaż przez minutę. Dodaj usmażonego
bakłażana i
pomidorki, przekrojone na pół. Dopraw
solą,
pieprzem,
oregano i
octem. Smaż przez jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj
natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj na gorąco do
chleba.Polecane przepisyPasta z przepysznym sosemGrillowany
bakłażan z
jogurtowym sosemVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyeWłoska zapiekanka z
bakłażanaPerski gulasz z
bakłażanem i
winogronami