ßßß
Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.
Składniki:1 lub 2 bakłażanyoliwa1 łyżeczka suszonego oreganosól morska,świeżo zmielony czarny pieprz1 czerwona cebula2-4 ząbki czosnkugarść zielonych oliwek bez pestekmała garść natki pietruszki2 łyżki kaparów2-3 łyżki octu ziołowego4-5 dużych dojrzałych pomidorówopcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.
Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojonączerwoną cebulę i plasterki czosnku.
Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.
Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.
Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem, z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.
Smacznego!