Wykonanie
W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje
mięso. Zawiera dużo
białka. Dlatego
soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym
mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy,
skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto
soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do
curry i doskonale łączy się z
miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie
wodę. W zależności od gatunku lub świeżości
soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki
wody na szklankę
soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż
soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej
soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.Produkty zawierające kwasy, np.
wino lub
pomidory, wydłużają czas gotowania
soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu
soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z
soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska
soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się
mąkę.
Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in.
chleb.
Mąka z
soczewicy jest bogata w
białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także
kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także
soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w
sosie pomidorowym lub
curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.Przydatny przelicznik: z jednej szklanki
suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma
suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.Jak przechowywać soczewicę?Z czasem kolor
soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas na jej przechowywanie to rok.
Soczewicę najlepiej przechowywać w szczelnych próżniowych pojemnikach w suchym miejscu, z dala od wilgoci. Ugotowana
soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Ugotowaną
soczewicę można również trzymać w zamrażalniku do pół roku, ale podczas rozmrażania może się skruszyć.
Sałatka z
soczewicy2 szklanki
soczewicy4 szklanki
wody2
liście laurowe2 łyżki
oleju6 posiekanych
szalotek1 przetarty przez praskę ząbek
czosnku1.5 łyżeczki
solipół szklanki posiekanych
orzechów włoskich1/4 szklanki + 1 łyżka
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
pieprzyłyżka
oliwy114 g
sera feta lub
sera owczegoUmyj
soczewicę, zalej
wodą i dodaj
liście laurowe. Doprowadź
wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż
soczewica zrobi się miękka (ok.. 20 minut), ale nie rozgotowana. Po ugotowaniu odcedź, wyjmij
liście laurowe i ostudź
soczewicę. Następnie rozgrzej
olej na patelni, wrzuć posiekaną
szalotkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól. Duś 10 do 15 minut aż składniki lekko się zarumienią. Dodaj 1/4 szklanki
octu z
czerwonego wina i gotuj jeszcze przez 3 minuty, a później zdejmij z ognia.
Orzechy włoskie upraż na patelni. Wymieszaj razem pozostałą ilość
octu,
sól,
musztardę,
pieprz oraz
oliwę. Tak otrzymanym sosem zalej wymieszaną w misce
soczewicę,
szalotkę,
orzechy, na końcu wkrusz
ser feta.Garść przepisów na dania z
soczewicą:Pierogi z
soczewicąPasztet z
soczewicy z pieczonym
czosnkiemCiepła
sałatka z
soczewicy i
wędzonej kiełbasySoczewica w
sosie czosnkowym po etiopskuTurecka zupa z
soczewicyPotrawka z
soczewicy po indyjsku
BOSCH MUM 54420 ETA 0028 GRATUS MPM MMR-06