Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor addioanna

Czas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia włoskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)8
cannelloni250 g
pomidorówobranych ze skórkipozbawionych pestek i pokrojonych na ćwiartki
Szalotka1/2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżki
masła120 g
filetów z indyka3 łyżki Cointreau30 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejsólpieprz60 g passaty (
przecieru pomidorowego)50 g
mascarponeNa besszamel:20 g
masła20 g
mąki250 ml
mlekaDodatkowo:
parmezanliście
szałwiiPomidorowe cannelloni z
indykiem i kandyzowaną
pomarańczą - sposób przygotowania: 1. Na głębokiej patelni rozpuszczamy
oliwę i
masło. Podduszamy delikatnie posiekaną drobno
szalotkę.2. Dodajemy pokrojonego w paski
indyka, podsmażamy przez kilka minut.3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.4. Dodajemy świeże
pomidory i pokrojoną
pomarańczową skórkę. Zalewamy je Cointreau. Dusimy kolejnych kilka minut.5. Przygotowujemy beszamel. W garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę mieszamy energicznie. Wrzucamy liście
szałwii. Zalewamy
mlekiem ubijając trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Doprawiamy. Gdy sos zgęstnieje pozostawiamy go przez chwilę jeszcze na wolnym ogniu. Przykrywamy i odstawiamy.6. Do
indyka wlewamy passatę. Doprawiamy.7. Następnie dodajemy
mascarpone. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia.8. Nadziewamy
cannelloni.9. Na dno foremki do zapiekania wylewamy część beszamelu. Tak aby cienką warstwą pokrył całą powierzchnię. Układamy
cannelloni.10. Polewamy beszamelem, posypujemy utartym
parmezanem.11. Pieczemy 20-30 minut, w razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia folia aluminiową.Jak zrobić canelloni, czyli grube rurki włoskie ze
szpinakiem i riccotą? [łatwy przepis]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu